30. 10. 2023

Projekt "Záložka do knihy"

Záložka do knihy spojuje školy

„Záložka do knihy spojuje školy“ je česko-slovenský projekt, do kterého se na podzim přihlásila i naše škola. Cílem projektu bylo navázání kontaktů mezi českými a slovenskými základními školami a podpora čtení prostřednictvím výměny záložek do knih. A jak takový projekt probíhal? Na základě přihlášek z českých a slovenských škol byly vytvořeny dvojice podle druhu a typu školy a počtu přihlášených žáků. Obě školy, pak obdržely údaje o partnerské škole, aby se již sami spojily a domluvily se na výměně záložek. My jsme měli štěstí, organizátoři nám přidělili malou vesnickou školu pod Tatrami s jednou třídou a dvaceti dětmi. A již na konci října k nám doputoval balíček ze slovenského Gerlachova, ve kterém byly nejen záložky do knížek, na kterých byla na zadní straně napsaná krátká slovenská pohádka, ale také náramky přátelství pro všechny děti, halloweenské sladkosti a řetěz přátelství. V balíčku byla i knížka se stručnou charakteristikou vesnice a drobné předměty s logem vesnice.

Protože úkolem bylo vytvořit záložky do knihy, na které děti libovolnou technikou ztvární téma „Inspirující svět pohádek, básní a příběhů“, rozhodli jsme se připravit záložky s oblíbenými postavičkami českých pohádek. Vybrali jsme deset oblíbených pohádek, ve kterých vystupují vždy dvě postavičky, které nerozlučně patří k sobě. Ke každé dvojici děti vybraly motiv, který je pro postavičky typický a ten nakreslily k oběma postavičkám. Slovenské děti tak poznají, podle stejného motivu a stejné rubové strany záložek, které postavičky patří k sobě. Do balíčku jsme k záložkám přidali i knížku „Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky“, kdyby si děti chtěly vyzkoušet přečíst krátké české pohádky. Děti vytvořily i otisk ruky a na zadní stranu napsaly krátký pozdrav, své jméno a postavičku, kterou malovaly. Otisk měl sloužit jako „Hi -Five“, česky „placák“. Aby si spolu děti, alespoň takto symbolicky na dálku, mohly plácnout, jak se jim podařilo projekt pěkně zvládnout. I my jsme balíček ještě doplnili učebnicí prvouky o naší vesnici, pexesy a kvartety a drobnými předměty s logem vesnice. Pro všechny děti i pracovníky školy jsme přidali i malou sladkost a reflexní nálepku naší vesnice.

Na projekt jsme pak navázali ve škole dvouhodinou besedou, kdy si děti našly na mapě, kde se slovenská škola nachází, přečetli jsme si informace o obci z knížky, kterou jsme dostali a děti si také vyzkoušely přečíst a přeložit slovenskou pohádku.

Se školou pod Tatrami jsme se domluvili, že se spojíme formou videohovoru, aby se děti mohly „naživo“ vidět a pozdravit se. Projekt se dětem opravdu moc líbil, a my doufáme, že se slovenskou školou zůstaneme i nadále v kontaktu.

Jana Kulichová

Fotogalerie