21. 4. 2015

Otazníky zdraví

V letošním školním roce se naše škola zapojila do projektu „Otazníky zdraví, možnosti zvyšování zdravotní gramotnosti dětí a mládeže v Pardubickém kraji“. Projekt je realizovaný v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a spolufinancovaný z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Je určen žákům 4. a 5. tříd základních škol a jejich pedagogům. Je zaměřen na problematiku ochrany a podpory zdraví, která je nedílnou součástí školních vzdělávacích programů. Pomáhá naplňovat jeden z cílů vzdělávání – učit žáky aktivně rozvíjet a chránit fyzické, duševní a sociální zdraví a být za ně odpovědný. Cílem projektu je posilovat postoje dětí k ochraně a podpoře zdraví a vést je k přijetí takového životního stylu, který bude základem zdravého a hodnotného života v dospělosti. Zaměřen je zejména na zubní zdraví a pohybovou aktivitu.
Součástí projektu jsou i výukové programy, které vedou zkušené lektorky. Na naší škole proběhly dva výukové bloky – „Zdravé zuby“ a „Cyklistika pod lupou“, kterých se zúčastnili žáci všech ročníků. V prvně jmenovaném si děti zábavnou formou zopakovaly důležitost péče o chrup a vyzkoušely si správnou techniku čištění zubů na modelech chrupu. Druhý výukový program byl zaměřen na bezpečnost v silničním provozu. K procvičování znalostí pravidel účastníka silničního provozu, chodce i cyklisty používaly děti nejen interaktivní tabuli, ale také zapůjčené tablety.
A jak se výukové programy líbily dětem?
" Nejvíce se mi líbili tablety s programy. Líbili se mi i otázky a úkoly, i jak jsme sestrojili nutnou výbavu na cyklistiku. A jak jsme zkoušeli na jakou vzdálenost uvidíme cyklistu." (4. ročník)
" Líbilo se mi, že jsme hráli na tabletech a že jsme čistili zuby." (2.ročník)
" Nejvíc se mi líbila cyklistika a zdraví." (1. ročník)
" Cyklistika byla hezká a pěkná. Moc se mě líbila. Zdravé zuby byly také hezké a pěkné. Hry na tabletu byly hezké a také pěkné." (2.ročník)
" Mě se líbilo, jak jsme se učili o zdravých zubech. Líbilo se mi i jak jsme se učili o kole. A líbilo se mi, jak jsme si říkali, že se nemá jíst hodně sladkostí. A dozvěděla jsem se, že si mám dobře zamykat kolo." (2.ročník)
" Nejvíc se mi líbily tablety a zdravé zuby. A trochu výbava na kolo a na cyklistu. A jak jsme se učili o péči zubů. Byla mi příjemná ta paní, co nás učila o kolech." (2. ročník)
" Nejvíc se mi líbily tablety, protože jsme na nich hráli věci na kolo. Potom ještě pan Zubík, protože je dobrý učitel." (4.ročník)
" Mě se nejvíc líbilo o zdravých zubech a tablety." (1. ročník)
" Mě se líbily zdravé zuby. Ta paní, která měla na starost zdravé zuby, byla moc příjemná. Líbila se mi ta aplikace na tabletech o zdravých zubech. Alespoň vím, jak si správně čistit zuby. Také se mi líbilo, jak jsme čistili model pusy - zubů." (5. ročník)


Šárka Drahošová, Jana Kulichová
 

Fotogalerie