22. 3. 2015

Vynášení zimy ze vsi

První jarní den 20. března jsme již počtvrté „Vynášeli zimu ze vsi“. Průvod dětí z MŠ, ZŠ i nejmladších dětí z vesnice v doprovodu maminek, babiček a pod dohledem pana starosty, se vydal v deset hodin na pochod vesnicí. Děti se postupně střídaly v nesení Morany a za zpěvu jarních písniček a recitací básniček jsme prošli celou vesnicí. Za lávkou nad Kamenickou vodou jsme se rozloučili se zimou, a jeden z chlapců vhodil Moranu do vody. Poté si děti ozdobily větvičky barevnými mašličkami a s „lítečky“, symbolem jara, jsme se vrátili zpět do školy. Každé z dětí si odpoledne odneslo svoje „jaro“ domů. Vítání jara bude ve škole pokračovat i celý následující týden a to naším tradičním „Barevným týdnem“.
Naše letošní loučení se zimou doprovázelo částečné zatmění Slunce, proto bylo součástí programu také společné pozorování tohoto zajímavého astronomického úkazu.
Děkujeme všem, kteří s námi vynesli zimu ze vsi a pomáhají nám tak v obnovení tradice, která byla dříve nedílnou součástí života na vesnici.


Jana Kulichová
 

Fotogalerie