Celoroční projekt

V minulém roce jsme oslavili stoleté výročí od založení naší republiky. A proto, jsme se rozhodli, věnovat celoroční školní projekt právě naší republice a to pod názvem „100 let republiku máme, proto si ji celý rok připomínáme“. 
Projekt jsme odstartovali slavnostním zasazením lípy, odhalením pamětního kamene, zazpíváním hymny a ochutnávkou Masarykova cukroví na místním odpočívadle. Po celý školní rok pak děti ve škole i ve školce sbíraly a osvojovaly si nejdůležitější informace i nejrůznější zajímavosti souvisejí s naší vlastí.  Školáci ještě na podzim vyrazili na výlet do Prahy, aby navštívili Pražský hrad, podívali se na Staroměstské náměstí, prošli se po Karlově mostu a nezapomněli ani na sochu sv. Václava. Ve vlastivědě se věnovali mimo jiné i osudovým okamžikům v dějinách naší vlasti, zvláště pak těm, které mají na konci letopočtu osmičku – 1918, 1938, 1948 i 1968, a osobnostem, které jsou s naší zemí neodmyslitelně spjati. Ve čtení četli texty a vyhledávali informace k dějinným událostech, počínaje svatým Václavem. Ve výtvarné výchově malovali technikou vymývané tempery historické budovy ČR. Nezaháleli ani ve družině, kde měli na stěně „národní strom osobností“, který se v průběhu školního roku postupně zelenal, jak na něj děti připevňovaly listy s fotografiemi a základními informacemi o českých osobnostech.

Děti ze školky si zase zkusily zasadit "oříšky" z lípy - zda vyrostou, ale bohužel nevyrostly, uvařily si lipový čaj s medem od českých včel s nečeským citronem. Upraveně "hrály" pexeso s českými "nej" (nejvyšší hora ČR?, největší hrad? nejvodnatější řeka, nejstarší město, nejteplejší minerální pramen? atd ...) Během roku si povídaly a vyhledávaly nejdůležitější informace o ČR, které si zaznamenávaly do svých desek, které si na konci roku odnesly domů.
Projekt jsme ukončili při příležitosti Dne rodin, který jsme věnovali také naší vlasti (na kterém děti i rodiče společně plnili nejrůznější úkoly související s naší vlastí) a ze kterého si každé z dětí odneslo vlastnoručně ozdobenou perníkovou vlajku.

Děti ve škole i ve školce se do aktivit pouštěly s radostí, téma je bavilo a sami pokládaly další zvídavé otázky, a nás učitelky jejich zájem velmi těšil.

Dita Hromádková a Jana Kulichová

Fotogalerie