Školní výlet

Školní výlet jsme si naplánovali na čtvrtek 31. května, kdy nás čekalo krásné počasí. Ráno jsme od točny vyrazili společně s mateřskou školou objednaným autobusem, který nás dovezl až k první naší zastávce. Vystoupili jsme u Ptačího parku Josefovské louky nedaleko Jaroměře. V povinné výbavě jsme měli mít holínky, které jsme nakonec mohli nechat v autobuse, protože letošní velké sucho nás do místních mokřadů pustilo i bez nich. Toto místo má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody. Prošli jsme s průvodcem naučnou stezkou, seznámili se s různými ptáky, obojživelníky, viděli divoké koně a uvědomili si , jak funguje princip zadržování vody v mokřadech a jak jsou pro nás tyto mokřady důležité.

Pan řidič nás poté zavezl do restaurace, kde jsme měli objednaný oběd. Oběd většina z nás završila kopečkovou zmrzlinou :) .

Pak už na nás netrpělivě čekala pevnost v Josefově. Pevnostní město Josefov je evropským unikátem z 18. století. Přivítala nás paní průvodkyně v dobovém oblečení. Rozdělili jsme se na školáky a školkáčky a mohla začít hra na vojáky. Vyzkoušeli jsme si, jak se vojáci bavili, jak a z čeho si vařili, jak se pohybovali v podzemních chodbách s lucernami a dokonce i bez nich (v absolutní tmě). Na závěr děti hledaly dělové koule. Pokud jich našly dostatek, mohly se vydat hledat poklad v podobě čokoládových mincí. A naše děti našly :) .

Tereza Dudková

Fotogalerie