24. 6. 2020

PASOVÁNÍ BUDOUCÍCH PRVŇÁČKŮ A SLAVNOSTNÍ VYŘAZENÍ PÁŤÁKŮ

Ve středu 24. 6.  se celá škola zahalila do slavnostní atmosféry. Čekaly nás totiž hned dvě události – pasování budoucích prvňáčků a vyřazení žáků pátého ročníku. V deset hodin se děti ze školy, školky, pracovníci školy a pan starosta sešli v horní třídě.

Nejprve přišli na řadu naši budoucí prvňáčci. Čtyři předškoláci  postupně poklekli na kolínko a mečem byli pasováni na školáky, jejich „nový stav“ byl stvrzen šerpou.  Jako památku na pobyt v MŠ děti dostaly knížku s věnováním, tričko a CD s fotografiemi. Následovala projekce jejich fotografií a my jsme mohli sledovat, jak se z dvouletých a tříletých mrňousků postupně stali naši budoucí prvňáčci. Program poté pokračoval druhou slavnostní událostí. Po absolvování všech pěti ročníků čekalo naše čtyři páťáky  slavnostní vyřazení z řad žáků naší školy. Také oni postupně poklekli, aby byli pasováni na absolventy naší školy a plácnutím mečem  pak byli symbolicky vyprovozeni na další cestu životem.  Jako památku na pustokamenickou školu si odnesli tričko, Absolventský list, stříbrný přívěšek s vyrytým datem pobytu ve škole a CD s fotografiemi. I po vyřazení páťáků proběhla projekce fotografií zachycujících nejzajímavější okamžiky z jejich pětileté docházky do školy.

Po pasování nových školáků a vyřazení absolventů zůstane  počet dětí a dokonce i počet holek a kluků ve škole nezměněn - dvě dívky odcházejí a dvě holčičky přijdou a  stejně tak dva hošíci přijdou a dva chlapci odejdou .

Zatímco pasování budoucích prvňáčků bylo událostí radostnou, dalších pět let je budeme vídat v naší škole, loučení se školáky v sobě neslo i trošku smutku a pár slz, ale tak už to bývá, že něco končí,  a něco nového začíná. 

„Tak ať Vám ten nový začátek naši páťáci vyjde, a ať se Vám na Vaší další cestě životem, daří minimálně stejně dobře, jako tomu bylo v naší škole“.

Jana Kulichová

 

Fotogalerie