11. 10. 2019

Rok na vsi - MLÉKO

Ve dnech 8. až 11. 10. probíhal ve škole projektový týden Rok na vsi, který byl letos zaměřený na mléko a výrobky z něj. Během těchto čtyř dnů jsme se na mléko podívali ze všech stran: navštívili jsme farmu v Rychnově, ochutnali kravské a kozí mléko a sýry vyrobené z něj, vyráběli jogurt, vařili pudink, stloukali máslo, šlehali smetanu, připomněli si písničky a filmy spojené s mlékem a na závěr malovali mlékem obrázky a udělali si několik pokusů. 

Všechny poznatky jsme shrnuli na nástěnce, kterou jsme vytvářeli při skupinové práci.

Martina Nováková a Tereza Dudková

 

Každoroční projekt – Rok na vsi jsme letos zaměřili na MLÉKO. A protože v jednom týdnu se nedalo vše stihnout, mohli jsme si ve školce dovolit věnovat se mléku týdny dva.

Začali jsme tím, nejzákladnéjším – povídáním o tom, kde se mléko bere, tedy kdo nám ho dává, co to obnáší, jaké jsou způsoby dojení. Jak se o mléko starat, jak se dá i musí upravovat, co vše se z něj získává i co vaří. Že je zdraví prospěšné, používá se v kosmetice, jde s ním i malovat a že když kypí, tak to opravdu smrdí. Zašli jsme si pěšky na farmu do Rychnova, ochutnali nejen různé druhy sýrů, ale i mléka „živá“ - kravské, kozí, i „krabičák“. Víme, že čerstvé mléko je třeba převařit, protože z něj můžeme onemocnět boreliózou. Umíme z mléka sebrat smetanu a udělat z ní šlehačku a když budeme ještě šlehat dále, máme výborné máslo, které ladí s měkkým chlebem, a podmáslí. Udělali jsme si také puding, pribináček, jogurt, tvarohové pomazánky a domácí kozí sýr. Je zajímavé, že když děti přiloží ruku k dílu, tak jim hned vše hrozně chutná, ale když to dostanou naservírované, tak ohrnují nos.
Nebojme se tedy dát dětem prostor při přípravě jídel. Jídlo je poté pro ně odměnou a ne povinností.

Dita Hromádková

Fotogalerie