Den Země

I když všichni dobře víme, že Den Země slavíme 22. dubna, my ho s žáky naší školy oslavili až 7. května. Byl to vhodný termín na krásný projektový den, který jsme celý strávili venku na čerstvém vzduchu. Cílem dne bylo upevnění informací o třídění odpadu, životě v lese a hlavně stavba přístřešku z vrbového proutí na školní zahradě.

Hned ráno jsme vyrazili s vozíkem a nůžkami na zahradu za místní obchod. Tady jsme ve velkém množství vrb vybírali vhodné pruty pro naši stavbu. Pruty jsme ostříhali a naložili na vozíček. Plný vozík se nám úspěšně podařilo „dořídit“ až na místo vzniku naší stavby.

Po svačině, kterou jsme všichni velmi potřebovali, se žáci rozdělili na skupiny. Každá skupina plnila nějaký úkol. Jedna skupinka zbavovala pruty větviček a lístků, druhá vyplňovala pracovní list a další hloubila zemním vrtákem díry pro pruty. Všichni se u práce prostřídali a každý si vyzkoušel, jaká dřina je  takovou díru vyvrtat. A to jsme jich potřebovali okolo dvaceti :). Podařilo se! Mohli jsme začít pruty sázet, zahrabovat a svazovat. Nakonec jsme se v přístřešku vyfotili, důkladně po sobě uklidili školní zahradu a teď už jen s netrpělivostí čekáme, kolik proutků se v zemi uchytí a kolik uschne :) .

Děti z mateřské školy také nezahálely. Byly na dlouhém pěším výletu přes Čachnov, kde plnily mnoho zajímavých úkolů. Mapa je pak dovedla až k pokladu, který byl pod lípou na školní zahradě.

Tereza Dudková

Fotogalerie