18. 10. 2017

Program CANISTERAPIE ve škole

Ve středu 4. října 2017 k nám do školy zavítala, z Centra pro výcvik psů Alfa, majitelka sibiřského huskyho a předvedla nám s ním program Poznej svého psa I, který je určen pro 3 - 12 leté děti, jihož cílem je naučit děti správně zacházet se psem (ať už svým, či cizím) a eliminovat tak možnost jejich zranění. 

V první části jsme se seznámili s tím jak manipulovat s vlastním psem, abychom se vyhnuli způsobení bolesti či podráždění psa a následnému napadení při činnostech jako jsou: zvedání psa ze země, nasazování vodítka, utření pacek, nakrmení psa a podobně.
Druhá část byla zaměřena na cizí psy, které děti potkají na ulici. Učili jsme se, jak předejít útoku psa svým postojem, kterým mu "řekneme", že se s ním nechceme a nebudeme prát. Vyzkoušeli jsme si polohu, která nám zachrání život, kdyby přece jen některý pes zaútočil a s ní zásadu, že v ní musíme vydržet! (i kdyby nás pes škrábal do zad či kousl například do ruky), až do té doby, dokud nás někdo jiný neujistí, že už je pryč. Jelikož rozzuřený pes čeká jen na to, až mu ukážeme hrdlo. A přestože se může zdát, že odešel, nikdy nezvedejte hlavu, protože ležící pes číhající na to, až se pohnete není opravdu vůbec slyšet, o čemž se přesvědčila na vlastní kůži i paní instruktorka, když byla malá.
Dále nám byla přiblížena problematika z pohledu psa - jelikož častokrát dochází k napadení, jen proto, že pes vyhodnotí naše chování jako jeho ohrožující či nebezpečné, ačkoliv my jsme takový záměr vůbec neměli. 
A co dalšího jsme slyšeli?
Například že:
- psi slyší 7x hlasitěji než člověk,
- některé potraviny jsou pro psa toxické, jako pro nás jed a to: čokoláda, rozinky a avokádo,
- i na návštěvě nebo u těch pejsků, které známe, se máme vždy zeptat, zda si ho můžeme pohladit, protože majitel ví, zda ho například něco nebolí,
- někteří i milí psi se bojí dětí, ačkliv dospělých ne, proto se mohou ze strachu bránit kousnutím, a další ...

Beseda byla velmi zajímavá a přínosná nejen pro děti, děkujeme.

Dita Hromádková

Fotogalerie